Türkiye'de satılan 900 sıfır otomobilden sadece 67'si 1 milyon TL'nin altında kaldı

TAKİP ET

Otomobil veri analiz şirketi Cardata Genel Müdürü Hüsamattin Yalçın, Türkiye'de satılan 900 sıfır otomobilden sadece 67'sinin 1 milyon TL'nin altında kaldığını, "900 binek otomobilin yüzde 7'sini 1 milyon TL'ye kadar satın alabiliyoruz. Geri kalan yüzde 93'nin fiyatı 1 milyon TL'nin üzerinde.

Bu yüksek fiyatlardaki en önemli sebep enflasyon ve döviz kurunun sürekli artıyor olması. 0 km araç fiyatları markalar tarafından dövize endeksli yapıldığından dövizdeki her artış fiyatlara yansıyor."

Türkiye'de satılan 900 sıfır otomobilden sadece 67'si 1 milyon TL'nin altında kaldı

Sıfır km'de araç bulunurluğunun salgına göre son 1-2 ayda artmasının otomobil almak isteyenlerin tercihlerini kolaylaştıracağını vurgulayan Yalçın, şöyle devam etti:

"Sıfır km markalar salgından beri ilk defa satış kampanyaları yapmaya başladılar ki yıl sonuna kadar markaların kampanyalarını daha sık göreceğiz. 2. el araç fiyatları tarafında hükümetin aldığı 6 ay 6 km ve ilan sitelerinde sıfır km araç fiyatlarını geçemeyeceği kararları 2. elde köpüğü alacak gibi duruyor. 

Etkilerini yıl sonuna kadar çok daha net şekilde göreceğiz. Bir normalleşme sürecine giriyoruz. Yılın son çeyreğinde salgın öncesi döneme girmemiz gerekiyor."

KAYNAK: Ekonomist

Cardata Genel Müdürü Hüsamattin Yalçın Türkiye sıfır otomobil