Türkiye'ye son yıllarda yabancı öğrenci ilgisi arttı

TAKİP ET

Türkiye'de 300 bin yabancı öğrenci okuyor. Dünyada kendi ülkesi dışında eğitim gören öğrenci sayısı 6 milyon. En çok öğrenciyi 1 milyon ile Amerika Birleşik Devletleri ağırlıyor.

Türkiye de son yıllarda önemli bir atılım gerçekleştirdi. 20 yıl önce 18 bin olan öğrenci sayısı yüzbinlere çıktı.

Türkiye'ye son yıllarda yabancı öğrenci ilgisi arttı. 325 bin yabancı, üniversite eğitimi almak için Türkiye'de. En çok öğrenci ise Türki cumhuriyetler ile Ortadoğu ve Afrika'dan geliyor.

Yabancı öğrenci sayısı 300 bini geçtiğini belirten DEİK Eğitim İş Konseyi Başkanı İrfan Gündüz, "Şu anda 183 ülkemizde üniversite öğrenimi gören 325 bin öğrencimiz var. En çok Türk dünyasından Ortadoğu'dan İslam dünyasından tercih ederek gelenler var Afrika'dan gelenler var."

Türkiye'ye en çok yabancı öğrencinin geldiği şehir İstanbul. Onu Antalya takip ediyor. Üniversite olarak bakıldığında Karabük Üniversitesi ilk sırada.

Ülke ekonomisine getirisinin arttığını belirten Gündüz, "Çok önemli bir girdidir ekonomimize bu. Senede 40 bin dolar hesaplasanız ki bu 50 bin dolara çıkar. Neredeyse yıllık 2 milyar dolarlık bir girdimiz var bu güzel bir şeydir. Burada Türkçe öğrenerek giden öğrenciler gittikleri ülkelerde bizim lobimiz oluyor." 

Dünyada enflasyon yüksek. Bu da Amerika ve Avrupa'da eğitim maliyetini artırdı.

Uzmanlara göre, salgında sağlık sistemi performansı, TL'deki değer kaybı yabancılar için Türkiye'yi daha cazip hale getirdi.

kurs okul eğitim sınav burs öğrenci öğretmen