'Vali Konağı' harabeye dönmüştü… Valilikten kritik hamle!

TAKİP ET

İzmir'in kent hafızasının simgelerinden biri olan 130 yıllık Vali Konağı'nın harebeye dönmesi sonrası tartışmalar devam ediyor. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger tartışmalara konu olan o konak için yeni bir adım attıklarını açıkladı. Daha önce yapılan tahsisi iptal ettiklerini açıklayan Köşger, 'Daha önce yapılan tahsisi iptal ettik, burayı valiliğe aldık. Ve Vali Konağı olarak kullanmak üzere, hem de Konak'ın komşularının arzularını da dikkate alarak tekrar orayı restore edeceğiz' dedi.

Aylin UYĞUR/İZMİR GÜNDEMİ- İzmir’in 130 yıllık simgelerinden biri olan Vali Konağı’nın yağmalanması sonrası yaşanan tartışmalar devam ediyor.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın gündeme getirdiği Vali Konağı’nın harabeye dönmesi sonrası Vali Konağı’yla ilgili son süreç hakkında bilgi veren İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Vali konağı çok uzun yıllar valilerimize hizmet etmiş. Kıymetli misafirler de ağırlamış İzmir’in simge yerlerinden birini almıştır. Bir takas gerçekleşmiş. Burası Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne tahsis edilmiş. Vali konağı olarak restore edilip hizmet vermeye başlamıştır. Bu restorasyon işi kolay bir iş değil. Süre alan bir iş olduğu için böyle bir tercihte bulunulmuş. Şimdi ise Valiliğimizce yeni bir karar aşamasına geldik. Bu sabah imzayı attık, daha önce yapılan tahsisi iptal ettik, burayı valiliğe aldık. Ve vali konağı olarak kullanmak üzere, hem de Konak'ın komşularının arzularını da dikkate alarak tekrar orayı restore edeceğiz. Binanın otantik hüviyetini de bozmadan yine valiliğin kullanımına tahsis edilecek. Bundan sonra değerli misafirlerimizi orada ağırlamaya devam edeceğiz. Müteakiben en geç Eylül ayı ihaleye çıkıp restore edeceğiz. Vali Konağı’nın restorasyonu çok güç bir hale gelmiş. Çok büyük ısıtma problemleri var. Binanın alt yapısı yıpranmış olduğu için o konak bırakılmak zorunda kalmış. Biz şimdi alt yapı sorunlarının hepsini çözeceğiz. Bina eskisinden çok daha güzel bir hale gelecek” açıklamasını yaptı.

Eleştiriler hakkında açıklama yapan Köşger, “Bize yönelik haksız bir eleştiri olduğunu da ifade edeyim. Bu iki yıl süre zarfında yapılan restorasyon projelerini çıkarttık. 26 projeyi ya başlattık ya da yaptık.”

NE OLMUŞTU?

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan, Mustafa Kemal Atatürk’ü, İsmet İnönü’yü, Tevfik Rüştü Bey’i ağırlayan; Vecdi Gönül, Kemal Nehrozoğlu, Cahit Kıraç ve daha birçok İzmir Valisi’ne konut olan; yüzlerce özel davete, kokteyle ve törene ev sahipliği yapan 130 yıllık Vali Konağı harabeye döndü, binanın kapıları, demirleri ve camları söküldü, elektrik kabloları çalındı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, tarihi konağı geçtiğimiz mart ayında Meclis gündemine taşımış, kullanımı Katip Çelebi Üniversitesi’nde olduğu için Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle iki ayrı yazılı soru önergesi vermişti.