Yargıdan flaş 'Buca Cezaevi Alanı' kararı: Bakanlık yetkisi devre dışı!

TAKİP ET

Alanın kamusal yeşil alan olarak planlanmasını isteyen Büyükşehir Belediyesi'nin bakanlığın rezerv alan ilan ederek hazırladığı planlara karşı açtığı davada çarpıcı karar açıklandı. İzmir 6. İdare Mahkemesi, eski cezaevi alanının rezerv yapı alanı ilan edilmesine ilişkin bakanlık kararının yürütmesini durdurdu. Bu kararla bakanlığın alanla ilgili plan yapma yetkisi ortadan kalkmış oldu.

Yıkımı tamamlanan Buca Cezaevi alanı hakkındaki plan tartışmalar tam gaz devam ediyor. 

Alanın kamusal yeşil alan olarak planlanmasını isteyen Büyükşehir Belediyesi’nin bakanlığın rezerv alan ilan ederek hazırladığı planlara karşı açtığı davada çarpıcı karar açıklandı. 

Bilirkişi heyetinin imar mevzuatına ve kamu yararına uygun olmadığına yönelik raporunu mahkemeye sunmasının ardından davaya bakan İzmir 6. İdare Mahkemesi, eski cezaevi alanının rezerv yapı alanı ilan edilmesine ilişkin bakanlık kararının yürütmesini durdurdu.

Bu kararla bakanlığın alanla ilgili plan yapma yetkisi ortadan kalkmış oldu. 

AYDIN: BAKANLIK YETKİSİ DAYANIKSIZ KALDI, ARAZİ HALKINDIR! 
Kararın ardından Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın'dan detaylı bir açıklama geldi. Açıklamasında, "Bakanlığın, arazide plan yapma yetkisine sahip olmak için yaptığı rezerv yapı alanı ilan kararının yürütmesi durdurulunca, bu karara dayanarak imar planı yapma yetkisi dayanaksız kaldı" ifadelerini kullanan CHP'li Aydın, "Buca cezaevi arazisi halkındır ve tümüyle yeşil alan olmalıdır" mesajını verdi. 

İŞTE O AÇIKLAMA: 
Buca cezaevi arazisi halkındır. Mahkeme, araziyi ranta açan Bakanlık planlarının yürütmesini durdurdu. Buca cezaevinin kapanmasından sonra, halka ait araziyi İzmir’in 100. Kurtuluş günü olan 9 Eylül 2022 tarihinde İller Bankası’na sattılar. Bu araziyi kamusal kullanıma açmak yerine binalarla doldurmak istediler. Çevre Bakanlığı yerle ilgili imar planı yapma yetkisine sahip olmak için hukuku yok sayarak alanı rezerv yapı alanı ilan etti. Daha sonra bu karara dayanarak arazinin %85'inde toplam 70 bin m2 inşaat yapılmasını sağlayan imar planı yaptı. İzmir halkı, İzmir halkının seçilmiş temsilcileri olan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP'li meclis üyeleri olarak yapılan tüm bu işlemlerin hukuksuz olduğunu defalarca dile getirdik. Sadece söylemekle kalmadık ve halkı hiç sayan, hukuk dışı bakanlık planlarının iptali için dava açtık.
Buca cezaevi arazisini rezerv yapı alanı ilan eden bakanlık kararının iptali için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan davaya bakan İzmir 6. İdare Mahkemesi, eski cezaevi alanının rezerv yapı alanı ilan edilmesine ilişkin bakanlık kararının yürütmesini durdurdu. 
Bakanlığın, arazide plan yapma yetkisine sahip olmak için yaptığı rezerv yapı alanı ilan kararının yürütmesi durdurulunca, bu karara dayanarak imar planı yapma yetkisi dayanaksız kaldı.
Buca cezaevi arazisini inşaata, ranta açan Çevre Bakanlığı planına karşı Buca Belediyesi ile CHP Grubu olarak açtığımız davada yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Davaya bakan İzmir 4. İdare Mahkemesi bakanlık planlarının kamu yararına ve hukuka aykırı olduğunu tespit ederek bakanlık planının yürütmesini durdurdu.
Özetle, Buca cezaevi arazisinin inşaata ve ranta açılması isteyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tüm işlemlerinin yürütmesi mahkemelerce durdurulmuş oldu. 
Tüm zorluklara ve bilinen nedenlere rağmen hukuka olan inancımızı koruyarak, haksızlıklara karşı hak, hukuk ve adalet mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz.
Buca cezaevi arazisi halkındır ve tümüyle yeşil alan olmalıdır.

 

BÜYÜKŞEHİR PROJEYİ AÇIKLAMIŞTI: ÖZGÜRLÜK PARKI 
Öte yandan alanının kamusal yeşil alan olarak planlamasını isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz aylarda ilgili projeyi de açıklamıştı. 

'Buca Özgürlük Parkı' projesi şehrin merkezinde yer alan ve yıllardır boş bir şekilde bekleyen 69 bin metrekarelik alanın, birçok farklı işleve sahip bir parka dönüştürülerek İzmirlilerin kullanımına açılması hedefleniyor.

Çok amaçlı olarak kullanılabilecek
Projenin hayata geçmesiyle birlikte Buca ve İzmir’in açık yeşil alan ihtiyacını önemli ölçüde karşılanacak. Özgürlük Parkı’nın kent ve doğa ilişkisini yeniden kurgulayan aynı zamanda kuvvetlendiren 35 Yaşayan Park Projesi’nden biri olması da hedefleniyor. Tasarlanan projede parkın, çocuk oyun alanı, spor alanları, basketbol sahası, kaykay pisti, çay bahçesi, semt pazarı, birçok çayır ve meydandan oluşan tamamen kamusal bir alan hâline getirilmesi planlanıyor. Atıl alanın değerlendirilip parka dönüştürülmesi hâlinde parkta yıl boyunca panayır ve festival, açık hava atölyeleri, mini fuar alanı, açık hava konser ve tiyatroları, kent sofrası gibi birçok etkinlik düzenlenebilecek. Ayrıca parkın olası bir afette acil toplanma alanı olarak da kullanılması amaçlanıyor.

izmir büyükşehir belediyesi murat aydın CHP buca cezaevi