YAZI DİZİSİ 2/ Gençlerden nitelikli barınma çağrısı

TAKİP ET

Üniversiteliler için kayıt dönemi başladı. İzmir'de barınma sorunu ise gittikçe derinleşiyor. Barınamıyoruz Hareketi'nden Beril Şengül ise 'Nitelikli barınma haktır' vurgusu yaparak, 'Hem kiralara hem de yurt fiyatlarına bağlı olarak hükümetin bulduğu çözüm yurttaki kişi sayısını arttırmak. Bizim burada barınma olarak adlandırdığımız şey nitelikli barınmadır çünkü barınmayı dört duvar içinde olmak olarak görmüyoruz' açıklamasını yaptı

Aylin UYĞUR/ İZMİR GÜNDEMİ - 2022 yılı üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından 22 Ağustos’ta başlayan kayıt süreçleri 26 Ağustos’a kadar devam edecek. Bu süreç dâhilinde kayıt aşamalarını tamamlayan öğrencileri ise büyük bir engel bekliyor: Barınma sorunu…

Öğrencilerin büyük bir kısmı üniversiteyi şehir dışında okumak için harekete geçti fakat KYK yurtlarının yetersizliği bir kez daha barınma problemini de beraberinde getirdi. Son dönemde artan konut ve yurt fiyatları nedeniyle öğrenciler endişeli. Özellikle baraj puanının da kaldırılması ile birlikte daha fazla öğrencinin barınma sorunu ile karşı karşıya kalacağı bekleniyor.

İzmir’de yüksek KYK ücretleri ve barınma sorunu

Yurtların ve şehirlerin özelliklerine göre değişkenlik gösteren konaklama ücretlerinde artış dikkat çekiyor. Sonuçların açıklanmasının ardından İzmir’de 49 bin öğrenci yeni kayıt yaptırma hakkına sahip oldu. İzmir’de geçen yıl ayda 450 TL olan KYK fiyatları bu sene yüzde seksen zamlanarak 800 TL oldu. İzmir’de 19 KYK yurdu bulunuyor ve mevcut kapasite 16 bin kişilik. Sayıca yetersiz olan KYK yurtlarının eksikliği ile yaklaşık 33 bin öğrencinin kaderi özel yurtlara ve kiralık evlere kaldı. İzmir’de apart ve kiralık daire fiyatları ise 3.500 ile 10.000 TL arasında seyrediyor. Yıllık özel yurt fiyatları ise en düşük 25.000 ile en yüksek 88.000 bandında değişiyor.

YAZI DİZİSİ- İzmir'de barınma sorunu çığ gibi büyüyor -1

Barınma sorunu ve iktidarın ‘ek ranza’ çözümünü Barınamıyoruz hareketinden Beril Şengül gazetemize değerlendirdi.

“BARINMA KRİZİ HİÇ DURAKSAMADI”

Geçen yıl büyük bir dayanışma ruhu ile ilk adımını İstanbul, Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda atan “Barınamıyoruz” hareketi, farklı şehirlerde yaşayan öğrencilerin yüksek konut ve yurt kiraları nedeniyle seslerini haksız ücret artışlarına karşı duyurabilmeyi hedefliyor. Geçen yıldan bu yana aynı sorunların tekrar gündemde yerini alması ile yeni kayıt yaptıran öğrencilerin de aynı şekilde mağdur olmamaları için önlemler alınmaya çalışılıyor.

Barınamıyoruz hareketinden Beril Şengül, “Geçen seneden beri var olan barınma krizinin hiç duraksadığını görmedik. Geçen sene 2 bin 3 bin 4 bin TL olan kiraların bu sene 6 bin ile 7 bin TL’ye çıktığını görüyoruz. Ya da yurtları ele alırsak yüzde 100’den fazla zamların yapıldı. Son dönemde yapılan zamlarla birlikte yurt ücretlerinin artmış olmasına rağmen öğrenci sayısına oranla çok daha düşük yurt sayısı var.” dedi

“NİTELİKLİ BARINMA İSTİYORUZ”

KYK yurtlarına yapılan zamlara tepki gösteren Beril Şengül, “Geçen seneki eylemlerin ardından aslında bir takım lokal çözümler gördük. Biz zaten belediyelerin bu çabalarını belli bir biçimde sürdüreceklerini tahmin ediyoruz.  KYK yurtlarının daha yaşanabilir kılınmasına yönelik misafirhanelerin olacağını, barınmaya ilişkin bir takım çözümlerin yine mikro düzeyde sunulacağını bekliyoruz. Daha geçen gün KYK yurtlarına yüzde 80’lik bir zam yapıldı. Aynı biçimde KYK yurtlarının dışında başka barınma olanağı olarak üniversitelerin kendilerine ait yarı özel yurtları var ve bu yurtlar zaten görece KYK’lardan pahalı olan yurtlar fakat onlarda da yüzde 50’yi çok rahat geçen zamların olduğunu görüyoruz. Ayrıca yurtlara yüksek oranlarda zam yapılmasıyla birlikte 6 kişilik odalar 8 kişiye çıkartılabiliyor, 3 kişilik odalar 4 kişilik olabiliyor. Bu çözüm yolu ile çok daha fazla insanın yaşadığı koğuş tipi kalma biçimlerine doğru evrilen bir süreç var. Hem kiralara hem de yurt fiyatlarına bağlı olarak hükümetin bulduğu çözüm yurttaki kişi sayısını arttırmak. Bizim burada barınma olarak adlandırdığımız şey nitelikli barınmadır çünkü barınmayı dört duvar içinde olmak olarak görmüyoruz” dedi.

“KALICI BİR İYİLEŞTİRME POLİTİKASI YOK”

Üniversite öğrencilerinin nitelikli barınma dışında nitelikli beslenme ile ilgili problemlerinin olduğunu dile getiren Beril Şengül, “Ayrıca barınma probleminin içinde olan ulaşım ile ilgili sıkıntılarımız, yemekle ilgili sıkıntılarımız da var. KYK yurtlarının içinde belli bir miktar ücret var ama ücretin karşılığında alabildiğimiz şeyler ise çok sınırlı. KYK yurdunda kalıyorsanız nitelikli beslenmenize dair bir takım problemler de oluşuyor. Kalmıyorsanız da zaten güncel ekonomik problemler ortada ve bunlara yönelik hiçbir kalıcı iyileştirme politikası göremiyoruz. Geçen senede yine taleplerimizi açıkça yinelemiştik yurt sayılarının arttırılmasını talep ettik. Buna ilişkin birtakım girişimler olduğunun farkındayız fakat aktif olarak anlamlı fark yaratacak yurt sayısında arttırmaya yönelik bir çaba göremiyoruz” dedi.

“ARKADAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ”

Beril Şengül, “Bunun dışında başka sorunlarından bir tanesi de İstanbul’da bir KYK yurdunda bir gecede kız yurdu erkek yurduna çevrilebiliyor ya da aynı şekilde erkek yurdu kız yurduna çevrilebiliyor. Bu tarz anlık değişimler hiçbir gerekçe sunulmadan yapılıyor ve bu gibi sebeplerden dolayı geçen senden beri katlanarak süren problem silsilesi devam ediyor.  Bizde barınamıyoruz hareketi olarak bütün arkadaşlarımızın aslında yanında olduğumuzu ve sürecin içinde takipte olduğumuzu paylaşmak istiyoruz” açıklamasını yaptı.