YAZI DİZİSİ 3- CHP'li Merve Doğan: "Gençler bu düzeni değiştirecekler"

TAKİP ET

22 Ağustos'ta başlayan üniversite kayıt süreci bugün son buluyor. İzmir'deki barınma sorununu değerlendiren CHP'li Meclis Üyesi Merve Doğan, 'Bu sorunun çözülmesi için iktidarın hızlıca değişmesi gerekiyor evet ama ben tüm bu süreçlerin yaşandığını ve gençlerin bunu tüm Türkiye'ye duyurduğunu gördüm. O anlamıyla da yine bu düzeni gençler değiştirecekler. Sesimizi ne kadar çok duyurursak da çözüm o kadar hızlı gelecek. Geleceği avucunda tutan gençler, bu düzeni değiştirecekler" açıklamasını yaptı

Aylin UYĞUR/ İZMİR GÜNDEMİ- 2022 yılı üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından 22 Ağustos’ta başlayan kayıt süreçleri bugün son buluyor. Kayıt aşamalarını tamamlayan öğrencilerin en büyük endişesi ise ‘barınma’. Yeni bir hayata adım atacak olan gençler barınma sorununa kalıcı bir çözüm bekliyor. KYK yurtlarından yararlanan gençler niteliksiz barınma, geçim sıkıntısı yaşarken KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencileri ise özel yurtlar ve kiralık evleri tercih etmek zorunda kalıyor. İzmir’deki barınma sorununu ve sağlanabilecek çözüm yollarını Buca Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Merve Doğan gazetemize değerlendirdi.

 

“ÜLKE BİR GEMİ GİBİ BATIYOR”

CHP’li Meclis Üyesi Merve Doğan, Türkiye ekonomisinin en çok genç kesimi olumsuz etkilediğini ve bunun barınma sorununun temel nedeni olduğunu dile getirdi. Fırsat eşitsizliğine vurgun yapan CHP’li Doğan, “Ülkenin ekonomisi oldukça kötü. Bunun tüm kesimler ağırlığını taşımak zorunda kalıyor. Baktığınızda ‘aynı gemideyiz’ deniliyor fakat gemiyi götürenler, dümeni kendilerine göre çevirmeye döndükleri için ülke tıpkı bir gemi batar gibi batıyor. Bu oldukça olumsuz bir hava ve bu havadan en çok da etkilenenler gençler ve onların aileleri. Çünkü gençler fırsat eşitsizliğini birçok noktada yaşarken en çok da barınma da fırsat eşitsizliğine maruz kalıyorlar. Geçen yıl kayıtlarla birlikte yaşadığımız barınamama sorunu bugün daha da büyük bir noktada. Çünkü gençler barınmanın da ötesinde yaşam kalitelerini de etkileyen, gıdadan tutun giyime kadar her koşulda mahrum kalıyorlar. Sosyal alanları dağılıyor. Bırakın dışarı çıkıp sosyalleşmelerini artık eve kapanıyorlar. Bunun üzerine başka bir şehirde üniversiteyi kazananlar ve buna ekonomik nedenlerden dolayı sevinemeyen aileler ve gençler biliyoruz. Sırf barınma sorunu nedeniyle fırsat eşitsizliği ve eğitim eşitsizliği nedeniyle kendi memleketinde kalan ve eğitim hakkından feragat etmek zorunda kalan gençler biliyoruz. Bunlar bizleri çok üzüyor ve çok yaralıyor. Bunun da tek bir sebebi var, ekonomi. Ekonominin de bugün yönetilememesi tamamen iktidardan kaynaklı” dedi.

 

 

“ÖĞRENCİLERİ ATEŞE ATARSINIZ”

Yeni açılan binaların öğrencileri nitelikli eğitimden mahrum bıraktığını dile getiren CHP’li  Merve Doğan, “İzmir’e bakacak olursak, hep geçmiş yıllarda da sorulan bir soru var “Yeni üniversiteler açılıyor, sizce bu iyi bir durum mu?’ ki iktidar tarafından hep bu ‘biz yeni binalar açıyoruz’ diyerek çok güzelmişçesine anlatılıyor. Bu güzel olmaktan öte büyük bir yaraya dönüştü. Açtığınız binaların içine eğitim sistemini katmazsanız, orayı nitelikli eğiticilerle doldurmazsanız ve oraya da öğrenci kabul ederseniz, siz sadece öğrencileri fırsat eşitsizliğine, eğitimden mahrum bırakmaya yol açan bir mekanizma kurmuş olursunuz. Yani bile isteye ateşe atarsınız.”

 

“GELİNEN NOKTA YİNE PARKLARDA YATMAK”

İzmir’deki barınma sorununu değerlendiren CHP’li Doğan, “Bugün Türkiye’de eğitim öğretim yılının başında 200 bin öğrenci kayıt oldu. Ve bu yılda 83 bin öğrencinin gelmesi bekleniyor. Baktığımızda KYK yurtları 16 bin, özel yurtlar ise 22 bin yatak kapasitesine sahip. Toplamda 38 binlik bir yatak kapasitesi var ve bu fark gelen öğrencilerin yüzde 10’u bile değil. Kalan öğrencilerin ise kiralık evlere çıkması gerekiyor. Ancak emlakçılarında baktığımızda barınma ihtiyacını evlerden karşılamak isteyen gençlerin bunu karşılamasının mümkün olmadığını görüyoruz. Çünkü inanılmaz bir kira fiyat artışı var. Yani neredeyse yüzde 200’lere dayandı. Bunun da hiçbir önlemi alınmadı. Bu sırada ev sahiplerinin kadın, erkek olsun, şu bölümü okusun diye tercihleri öğrencilerin barınma sorununu daha da arttırıyor. Geçen sene barınamadığı için çadırda, tulumda, bankta yatan öğrencilerin geldiği nokta yine parklarda yatmak oluyor” dedi.

 

 

“GENÇLERİN YARASINA KALICI MERHEM SÜRÜLMÜYOR”

Barınma sorununa kalıcı bir çözüm üretmek için iktidarın sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Merve Doğan, “Biz de geçen yıl Barınamıyoruz hareketiyle sesini duyuran gençlerin yanında olduk. Onların yanında olmaya ve yerel yönetimler olarak çözüm üretmeye çalıştık. Bu yıl da aynı şekilde Buca Belediyemiz, İzmir Büyükşehir Belediyemiz bütün olanakları dahilinde yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ancak bu aslında bakanlığın ve dolayısıyla iktidarda olanların yapması gereken bir sorumluluk. Ama yerel yönetimlere kalmış durumda. Bugün yara alan gençlerin yarasına kimse kalıcı bir merhem süremiyor. Bakanlık olmadan kalıcı bir çözüme ulaşılması mümkün değil. İşte burada açıkta kalan gençlerimiz ise Cemaat yurtlarına yönelmek zorunda kalıyorlar. Bu daha da büyük bir yara. Yine gençlerin geleceğinin karanlığa itilmesi anlamına geliyor. Bunların hepsi ürkütücü, üzücü tablolar” dedi.

 

“TEK SORUNLU İKTİDARDIR”

Bakanlığın ‘ek ranza’ çözümünü değerlendiren Merve Doğan, “Ek ranza çözümünü yaraya tuz basmak olarak nitelendiriyorum. Küçük odalarda 6 8 kişi kalmak insan haklarına aykırı bir durum. Şimdi masa kaldırıp yatak koyarak, tali şeylerle problemi çözmeye çalışıyorlar. Ama barınamıyoruz diyen gençlere İçişleri bakanlığı dedi ki ‘barınamamak bir sorun değil ama barınamıyoruz demek bir sorun, bununla ilgili yaptırım uygulanacaktır’ diyerek gençlerin sesini kesmeye çalıştı. Bugün de yine tali çözümlerle ses kısmaya çalışarak bu sorunun üstünü örtmeye çalışıyorlar. Bu ülkede barınma sorunu vardır ve bunun tek ama tek nedeni iktidardır. Ve gençlerimiz umutsuz olmasınlar Buca Belediyemiz, Büyükşehir belediyemiz, partimizin gençlik kollarıyla birlikte yanlarında olacağız. İmkanlarımız onlar için sonuna kadar açık. Gerektiği yerde evlerimizi açacağız, onları sokaklarda banklarda sahipsiz bırakmayacağız.  Bu sorunun çözülmesi için iktidarın hızlıca değişmesi gerekiyor evet ama ben tüm bu süreçlerin yaşandığını ve gençlerin bunu tüm Türkiye’ye duyurduğunu gördüm. O anlamıyla da yine bu düzeni gençler değiştirecekler. Sesimizi ne kadar çok duyurursak da çözüm o kadar hızlı gelecek, buna çok inanıyorum. Geleceği avcunda tutan gençler, bu düzeni değiştirecekler” açıklamasını yaptı.

barınamıyoruz barınamıyoruz harekeci buca meclis üyesi merve doğan merve doğan chp