Zeytincilik sektöründen 'zeytin kanunu' tepkisi: Teklif geri çekilsin!

TAKİP ET

EİB Zeytin ve Zeytinyağı İhracatı Sektör Buluşmaları ve Ödül Töreni gerçekleştirildi. Zeytin ve zeytinyağı sektör temsilcilerinin bir araya geldiği etkinlikte, Zeytinlik alanları madenlere açan kanun teklifine tepki gösteren EİB Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Başkanı Davut Er, "Zeytinliklerimizin talan edilmesi yok edilmesini istemiyoruz. Kanun teklifinin geri çekilmesini istiyoruz. Zeytin ağaçlarını daha fazla korumak gerekiyor" dedi.

Aylin BAYRAM UYĞUR- İZMİR GÜNDEMİ EİB Zeytin ve Zeytinyağı İhracatı Sektör Buluşmaları ve Ödül Töreni gerçekleştirildi. Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılarının katıldığı panelde zeytinin geçmişten günümüze yolculuğu, sektörel sorunlar, zeytinyağını gelecekte neler beklediği tartışıldı. Zeytinlik alanda madencilik yapılmasının önünü açan kanun teklifine yönelik açıklama yapan EİB Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, “Üzülerek görüyoruz ki, sektör için hayati önem taşıyan 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu, hazırlanan "torba kanun" içerisinde yer alan teklif ile tekrar delinmeye çalışılmakta.  Ülkemiz ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olan zeytincilik sektörünün geleceği açısından büyük tehdit oluşturan bu girişimin bir an önce iptal edilmesi ve sektörümüzün rakip ülkelerde olduğu şekilde korunmaya ve desteklenmeye devam edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kanun teklifinin geri çekilmesini istiyoruz. Zeytin ağaçlarını daha fazla korumak gerekiyor” dedi.

 

TÜRKİYE TARİHİNDE BİR İLK

Zeytincilik sektörü tarihi bir sezon geçiriyor. Başarılı sezonun ardından Sofralık zeytinin dünyada birinciliğe yükseleceğini açıklayan EİB Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, “Bu sezon zeytinyağı sektörü olarak tarihin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşarak başarılı bir sezonu geride bıraktık. 31 Ekim'de sona eren 2021-2022 zeytinyağı ihracat sezonunda 120'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdik ve toplam zeytinyağı ihracatımızın yüzde 53'ünü ambalajlı olarak gönderdik. Malumunuz olduğu üzere, dünya zeytin ağaç varlığı bakımından, İspanya 330 milyon ağaç varlığıyla ilk sırada yer almakta. Ülkemiz 193 milyon ağaç varlığıyla 2. Sırada yer alıyor. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi rekolte tahmin raporuna göre, önümüzdeki 2022/2023 sezonunda 730 bin ton zeytin ve 420 bin ton da zeytinyağı rekoltesi öngörülüyor. Bu rakamlara ulaşılabilirse Türkiye tarihinde ilk kez rastlanan bir tabloyla karşı karşıya kalacağız demektir. Bu rakamlarla Türkiye sofralık zeytinde dünyada birinci, zeytinyağında da ikinciliğe yükselecek” dedi.

 

KANUN TEKLİFİ İPTAL EDİLSİN!

 

‘Zeytin kanununa’ tepki gösteren Davut Er, “Bu sevindirici gelişmelere rağmen, üzülerek görüyoruz ki, sektör için hayati önem taşıyan 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu, hazırlanan "torba kanun" içerisinde yer alan teklif ile tekrar delinmeye çalışılmakta.  Ülkemiz ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olan zeytincilik sektörünün geleceği açısından büyük tehdit oluşturan bu girişimin bir an önce iptal edilmesi ve sektörümüzün rakip ülkelerde olduğu şekilde korunmaya ve desteklenmeye devam edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Sayıları 500 bini aşan üretici ailesi ve milyonlarca zeytin dostunun gür sesi dinlenmeli ve daha önceki girişimlerde olduğu gibi yanlıştan dönülerek, 3573 sayılı Zeytincilik Kanuna tamamen aykırı olan ve son 20 yılda sektöre yapılan tüm yatırımların boşa gitmesine neden olacak kanun teklifi iptal edilmeli. Yasanın iptal edilmesini istiyoruz, ucu açık bir yasa. Sektörümüzün ortak görüşü; zeytincilik vasfını ve verimini yitirmiş yerlerde uygulanabilir ama Türkiye’nin tamamını kapsaması zeytinliklerimize ziyan olması demektir. Zeytin ağaçları 7 yaşında verime 50 yaşında tam verime ulaşır. Binlerce sene verim alabilirsiniz. Zeytinliklerimizin talan edilmesi yok edilmesini istemiyoruz. Kanun teklifinin geri çekilmesini istiyoruz. Zeytin ağaçlarını daha fazla korumak gerekiyor” dedi.

 

Davut Er, “Türkiye 2002 sonrasında zeytincilik sektörüne büyük yatırımlar yaptı ve Devletimizin desteği ile yapılan dikimlerle ağaç varlığımız 90 milyondan 190 milyon düzeyine yükseldi. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre yeni dikim ağaçlarımızın verimli hale gelmesiyle birlikte sofralık zeytin rekoltemiz 1 milyon 200 bin tona, zeytinyağı rekoltemiz ise 650 bin tona ulaşacak. Bu hedeflere ulaşmamızın önündeki en büyük engel ise zeytin ağaç varlığımızı ve sektörün geleceğini tehlikeye atan bu tarz girişimlerdir” açıklamasını yaptı.

 

ÖDÜL ALAN FİRMALAR

Panelin ardından EİB Zeytin ve Zeytinyağı İhracatı  Ödül Töreni gerçekleştirildi. Ödül alan firmalar; 

2021 AMBALAJLI SOFRALIK ZEYTİN SIRALAMA
1    EKER GIDA NAK.İNŞ.SAN.TİC.LTD. ŞTİ.
2    MAROLİ GIDA SANAYİ VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
3    TOPRAK ZEYTİN ZEYTİNYAĞI GIDA TARIM ÜRÜNLERİ HAYVANCILIK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
4    YUNUSLAR TARIM ÜRÜNLERİ GIDA İNŞAAT TURİZM NAKLİYAT SANAYİ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
5    ZER YAĞ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
6    GÜNKAR İNŞAAT GIDA TEKSTİL NAKLİYAT İTHALAT İHRACAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
7    KORHAN SERA PAZARLAMA VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
8    AYDONA GIDA İNŞAAT PETROL İLETİŞİM KUY.TEKSTİL ELEKT.TUR.ENERJİ NAK.OTO.SAN.İÇ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ.
9    AGME GIDA SANAYİ  VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
10    ZEYKO TARIM GIDA SANAYİ İTHALAT İHRACAT PAZARLAMA LİMİTED ŞİRKETİ
      

  2021 AMBALAJLI ZEYTİNYAĞI SIRALAMA
1    VERDE YAĞ BESİN MADDELERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
2    KOZMOPOLİTAN GIDA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
3    SAVOLA GIDA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
4    ALHATOĞLU ZEYTİNCİLİK GIDA ZİRAİ İLAÇ VE TARIM MAKİNALARI SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
5    YONCA GIDA SANAYİ İŞLETMELERİ İÇ VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
6    TİCARET VE SANAYİ KONTUVARI TÜRK ANONİM ŞİRKETİ
7    KÜÇÜKBAY YAĞ VE DETERJAN SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ
8    MARBIL YAG SAN.VE TIC. A.S.
9    ERAYDIN TARIM ÜRÜNLERİ GIDA PETROL HAYVANCILIK  İNŞAAT NAKLİYE  SAN.VE TİC.İHR.İTH .LTD.ŞTİ.
10    ZER YAĞ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ