Zeytinyağı endüstrisinde kriz: Sıcak hava dalgası fiyatları artırabilir

TAKİP ET

Güney Avrupa'daki sıcak hava dalgası zeytinyağı üreticilerini etkiledi. Dünyanın en büyük zeytin üreticisi İspanya, üst üste ikinci kötü hasat yolunda ilerliyor.

 

Küresel zeytin mahsulünün yaklaşık yarısını üreten İspanya’da sıcak hava dalgasının çiçeklenmeyi etkilemesinin ardından, hasadın geçen yıla göre yalnızca %28 artacağı ve bunun neredeyse on yılın en kötüsü olacağı tahmin ediliyor.

Uluslararası Zeytinyağı Konseyi, ülkenin tipik bir yılda 850 bin ton üretim yapacağını tahmin etti. Bu sayı geçen yıl ise sadece 660 bin tondu. Bu tahmin, mevcut yüksek sıcaklık döneminden önce yayınlandı.

Endüstri, bir hafta içinde ikinci bir sıcak hava dalgasının bu hafta İspanya’nın bazı güney bölgelerinde 43 C’ye varan sıcaklıklar getirmesi ve ağaçların nemi korumak için olgunlaşmamış meyveleri düşürmesine neden olması nedeniyle üretimin daha da kötüye gidebileceğinden korkuyor.

"ÇOK ENDİŞELİYİZ"

Zeytinyağı üreticisi Filippo Berio’nun İngiltere kolunun CEO’su Walter Zanre, “İspanya’da zaten kötü bir yıl olacağını biliyoruz, ancak şu anda olanlarla kimse başa çıkamayacak. Rekor sıcaklıklar duruma yardımcı olmayacak.” 

“Bunun bize ne kadar endişe verdiğini paylaşamam. Geçen yıl İspanya, önceki yıldan bir miktar devir ile mahsul verdi ve bu da açığı bir şekilde ortadan kaldırdı. Bu sene variller kurudu. İspanya tahmin edilen 850.000 tonu üretse bile, fiyat durumu daha kötü.” dedi.

Zanre, olası kıtlıkların, İtalya ve Portekiz’deki benzer şekilde zayıf hasatlar nedeniyle fiyatların muhtemelen daha da artacağı anlamına geldiğini söyledi. Toptan fiyatlar 2022’nin başından bu yana ikiye katlandı. Ulusal İstatistik Ofisi’nin son rakamlarına göre, Birleşik Krallık’ta zeytinyağının perakende fiyatı mayıs ayında yıllık %47 artışla 500 ml için ortalama 217 TL’ye yükseldi.

Sonbahar hasadının kasım ayına kadar yeni ürün getirmesi pek beklenmiyor. Geçen yılki arzın da eylül ayına kadar tükenmesinin beklendiği göz önüne alındığında, mevcut tüketim oranlarında, sonbaharda süpermarketlerde kıtlık görülmesinin mümkün olduğu belirtildi.

zeytin ağacı zeytin hasadı ihracat