Zorlu Projesi'nde tartışmalı süreç

TAKİP ET

Zorlu Holding'e ait Pastel A.Ş'nin Konak'ta inşa edeceği gökdelen projesinde ruhsat tartışması başladı. Şirketin Konak Belediyesi'nden ruhsat aldığı 6 Aralık 2018'den itibaren bir işlem yapılmadı. İmar Kanunu'na göre 2 yıl içinde yapıya başlaması gereken Zorlu'nun yapı ruhsatı boşa düşmüş oldu.

İzmir’in kalbi Konak’ta Zorlu Holding’e ait Pastel A.Ş tarafından yapılması planlanan gökdelen projesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. TMMOB’a bağlı odaların ortak açıklama yaparak “ruhsatı iptal edilsin” çağrısında bulunduğu “Zorlu Konak” isimli projede yapı ruhsatının akıbeti yeni bir tartışmayı daha başlattı. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman’ın ‘iki yıl içinde temeli atılmayan projenin ruhsatı iptal edilebilir’ görüşü gözleri projenin inşaatına çevirdi.

Zorlu Holding, hafriyat çalışmaları ve yıkımını yaptığı proje alanında temel çalışmalarına dair hiçbir işlem yapmadı. Binanın alanını düz hale getiren şirket sondaj işlemleri ve basit birkaç arazi tespiti dışında temel çalışmalarına dair bir düzenlemede bulunmadı.

 

RESMİ EVRAKTA NE VAR?
Konak Belediyesi’nin önceki Başkanı Sema Pekdaş döneminde verilen yapı ruhsatının evrak tarihinde 06.12.2018 yazıyor. Ruhsat Müdürlüğü’nün 82 numaralı ruhsatı olarak kayıtlara geçen yapı ruhsatında yapının sahibi olarak da “Ahmet Nazif Zorlu-Passtel Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Pazarlama İnşaat Mühendislik Turizm Sanayi Tic. AŞ.” ifadesi yer alıyor. Yapı Müteahhidinin Olgun Zorlu (Zorlu Yatırım A.Ş) olarak belirtildiği ruhsatta yapının yol kotu üstü yüksekliği ise 146,3 metre olarak belirtiliyor. Toplam kat sayısı ise 45 olarak görünüyor.

KANUN NE DİYOR?
3194 sayılı İmar Kanunu’nun 29. maddesine göre, yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde yapı yapmaya başlanması gerekiyor. İmar Kanunu, bu süre içinde yapıya başlanamadığı takdirde inşaat ruhsatının hükümsüz kalacağını öngörüyor. İki yıl içerisinde yapıya başlanamamış ise ruhsatın yenilenmesi gerekiyor. Tartışmalı Zorlu Konak Projesi’nin yapı ruhsatı süresi 6 Aralık 2021 tarihinde resmi olarak doluyor.

Öte yandan konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Bir kazanılmış hakkı yok etmek ne belediye başkanının insiyatifinde neden belediyede çalışan arkadaşlarımızın inisiyatifinde. Dışarıdan 'ruhsatı iptal et' demek kolay. Bunun tazminatı, belediyemize gelecek kamusal zararı düşünmek lazım. Biz Büyükşehir'den geçen kararı uygulayacağız. Bu karar da mahkemeye giderse biz mahkemeden ne karar çıkarsa bunu uygulayacağız" ifadelerini kullanmıştı.

zorlu projesi konak belge yapı