Diyanet İşleri'nin 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?' yanıtına suç duyurusu!

TAKİP ET

İzmir Barosu, 17 Şubat 2023' de Diyanet İşleri Başkanlığının resmi internet sitesinde, 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?' sorusuna 'Evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli olmadığı gibi evlatlığın kendi öz anne babası yerine, evlat edilenlerin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir. Ayrıca evlatlık olarak büyütülen çocukla, evlat edinen arasında birbirlerine mirasçı olma hakkı da söz konusu değildir.' şeklinde verdiği yanıta suç duyurunda bulundu.

İzmir Barosu, 17 Şubat 2023 Cuma günü Diyanet İşleri Başkanlığının resmi internet sitesinde, “Deprem Bölgesinden Sıkça Sorulan Sorular” kısmında “Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?” sorusuna “Evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli olmadığı gibi evlatlığın kendi öz anne babası yerine, evlat edilenlerin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir. Ayrıca evlatlık olarak büyütülen çocukla, evlat edinen arasında birbirlerine mirasçı olma hakkı da söz konusu değildir.” şeklinde verdiği yanıtla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığının yasaları hiçe sayan, suç oluşturan ve çocuk istismarının önünü açan söylemleri için 21 Şubat 2023 tarihinde savcılıkları göreve davet etmiş, ayrıca 22 Şubat 2023 tarihinde de deprem bölgesinde ebeveynleri olmayan ve İHH gibi vakıflara teslim edilen çocuklarla ilgili olarak çocukların kaçırılması, alıkonulması, hürriyetlerinden yoksun bırakılmaları ve görevlilerin görevlerini ihmal etmesi nedeniyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı ile İHH üyesi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

İzmir Barosu, Diyanet İşleri Başkanlığının yasaları ihlal eden söylemleri için yaptığı çağrının karşılık bulmaması üzerine suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

KAYGILAR YERSİZ DEĞİL

Baro tarafından yapılan açıklamada “Yine kamuoyunda infial uyandıran, depremde babalarını yitirmiş ve Gaziantep'ten Sakarya'ya getirilen dokuz yetim çocuğun Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olan ancak İsmailağa Cemaati'ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütülen Mekke Mescidi-Hanife Akın Kur'an Kursu'na yatılı olarak verildikleri iddiaları, toplumun depremzede çocuklar için duyduğu kaygıların hiç de yersiz olmadığını kanıtlayan bir gelişme olmuştur.” denildi. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını açıkladıkları verilerin arkasında nasıl bir işleyiş olduğunu şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaya davet eden açıklamada Bakanlığa şu sorular soruldu:

- Depremin olduğu 6 Şubat 2023 tarihinden bu yana hakkında arama ilanı verilen, aileleri ve yakınları tarafından aranan çocukların tümü bakanlığın açıkladığı verilere dâhil midir?
- Kimlik tespiti yapılmadan defnedilen kaç çocuk vardır?
- Kimliği tespit edilemeyen ve ailesine ulaşılamayan çocukların yakınları ile eşleştirilmesi için nasıl bir yol izleniyor?
- Bakanlık tarafından kurulduğu bildirilen sosyal medya takip birimi nasıl çalışmaktadır?

Suç Duyrusu: 640adf8f54eb9.docx

izmir barosu diyanet işleri