Ezilen çiftçiyi bu kez de kuraklık korkusu sardı!

TAKİP ET

Artan borç yükü ve girdi maliyetleri altında ezilen çiftçiyi bu kez de kuraklık korkusu sardı. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda kuraklığın arpa ve buğday gibi ürünlerde ciddi rekolte kaybına neden olacağını söyledi.

Tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da buğday, arpa ve diğer ürünler için tohumlar toprakla buluştu. Ekim ayında toprakla buluşan tohumlar Kasım ayında yeteri kadar yağış yaşanmamasından dolayı sağlıklı bir çıkış yakalayamadı.

“Yüzde 10 düzeyinde dekolte kaybı yaşanacak''
Konya Ovası'nda son 15 yılın en kurak dönemlerinden birinin yaşandığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, “Küresel pandemi sürecini yaşadığımız şu günlerde gıda güvenliği oldukça önemli. Yerli üretim ve kendi üretimimiz son derece önemli. Fakat yaşanan kuraklık, özellikle buğday ve arpa üretimi açısından önümüzdeki dönem için olumsuz bir tablo ortaya çıkarmaya başladı.
Geçtiğimiz yıl Temmuz ayından Kasım ayına kadar Konya'da 87 mm yağış yaşanmasına karşın bu yıl bu oran 37 mm seviyesinde kaldı. Konya olarak Kasım ayı içerisinde ise sadece 18 mm bir yağış aldık. Bu yağış toprak altında bekleyen tohumlara bir can suyu oldu ancak devamında yağışın yaşanmaması sağlıklı çıkışları engelledi. Bu konuda endişeliyiz. Çünkü yağışların azlığı nedeniyle çıkışların olumsuz olması yüzde 10 gibi ciddi bir rekolte kaybına neden olacak. Önümüzdeki hafta içinde meteoroloji müdürlüğü yağış tahmininde bulunuyor. Umarım olası yağışlar bu rekolte kaybını bir miktarda olsa aşağı çeker” dedi.

 “Konya'ya dış havuzlardan su getirilmeli''
Konya Ovası'nda 3'te 2'lik kısmının kıraç alanlardan oluştuğunu ve çiftçinin tarlalarını kendi imkanlarıyla suladığını belirten Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil ise 8 aydan bu yana bölgede istenilen yağışın olmadığını, ovanın kuraklık sıkıntısı çektiğini kaydetti.

 

tarım çiftçi iklim